Deze website is gemaakt om geinteresseerden en betrokkenen te informeren over de voortgang m.b.t. de voorgenomen renovatie van Stationsplein 13 in Zevenaar. Het is vormgegeven als een "blog" met artikelen die inhoudelijk kunnen verwijzen naar bestaande documenten ter informatie of hergebruik en soms om een mening te geven. De ontwikkeling van Stationsplein 13 is immers een project van een initiatiefnemer die, naar is gebleken, wordt gesteund door de gemeente.
Omwonenden juichen het weliswaar toe dat op die plek wordt gerenoveerd maar niet hoe dat gebeurt, zowel inhoudelijk (het ontwerp) als procedureel (de betrokkenheid van de omwonenden). Het is gebleken dat overleg met initiatiefnemer Kaplan en de gemeente Zevenaar eenzijdig en politiek gemotiveerd wordt gevoerd. Dat is jammer, we hadden graag gezamelijk een goed compromis willen bereiken.
Wellicht is dat compromis nog in zicht maar intussen worden vooral meningen en politieke argumenten geventileerd, af en toe weinig zeggende poëtische taal gebruikt en verder wordt er vooral procedureel doorgeduwd. Enkele voorbeelden van uitspraken van initiatiefnemer en de gemeente:
- eigen belang - "Met minder appartementen maak ik te weinig winst"
- poëtisch - "Het nieuwe pand is een 'scharnierpunt', een "visueel eikpunt' voor de wijk"
- politiek - "Het lelijkste pand van Zevenaar moet daar weg"
- procedureel - "We publiceren gewoon het ontwerp (voor de 2e keer) en dan zien we wel hoe de zienswijzen worden"
Soms vallen ook de woorden "... in het algemeen belang ..." maar nimmer is duidelijk gemaakt wat dan dat algemeen belang is anders dan dat het Stationsplein er hoe dan ook beter uit moet gaan zien. Dat vinden wij ook maar de uitspraak is op zijn minst wel wat kort door de bocht zonder enig afstemming of overleg.
M.b.t. dat "overleg", nog nooit heeft de gemeente Zevenaar op haar inititiatief ook maar iets ondernomen om met de bewoners te praten over een voor iedereen aanvaardbare oplossing. Alle gesprekken die we met de gemeente hebben gehad, zijn op ons inititatief geweest of waren een direct gevolg van vragen die we via email hadden gesteld. De gemeente heeft zelfs meer dan eens letterlijk gezegd niet met ons over de inhoud te willen praten maar alleen middels en over de procedure omtrent zienswijze en bezwaar.
Bovenstaande voorbeelden stemmen de omwonenden niet echt gerust en worden zo gedwongen ook politiek en juridisch fors op dit proces te anticiperen waarbij steeds als uitgangspunt geldt dat er altijd constructief overleg mogelijk moet zijn. Op enig initiatief van gemeente of ondernemer wachten we nog met spanning.